Lämpö-vesi-ilmastointi-työt

30.11.2014
Talon ulkopuoli näyttää jo tosi valmiille ja pihalla on hiljaista, timpurit on kadonneet sisähommiin. Lattiavalu tehtiin vajaa pari viikkoa sitten ja nyt sisäpuolella häärivät myös Terawattin miehet. Katto ja seinät levytetään parin viikon sisällä.

Nyt onkin asukkailla kiire tehdä päätöksiä ja hankkia tarvittavaa tavaraa. Meidän haaveet ja tyyli on ollut nähtävillä sivupalkissa olevassa Pinterest-boardissa jo pitkään, mutta varsinaisia valintoja on roikotettu tänne asti budjettisyistä. Parissa viikossa on sitten lopulta päätetty, kun on ollut pakko, kylppäreiden altaat ja -kaapit (jotta saadaan koolaukset oikeille paikoilleen), sauna kiukaineen, keittiön loput yksityiskohdat ja valaistus. Ajattelimme kertoa näistä valinnoista sitten aikanaan, kun talossa pääsee kuvaamaan.

Päällimmäisenä päänvaivaa on aiheuttanut valaistus, jonka asennus tulee myös Terawattin kautta, itse valaisimet hankimme itse. Teimme omasta mielestämme aika hyvän valaistussuunnitelman jo aikaa sitten. Teetimme tässä välissä lisäksi valaistussuunnitelman eräässä liikkeessä, joka ei tehnyt ollenkaan vaikutusta, joten siitä ei sen enempää. Olisin halunnut kyllä jonkin ammattilaisen tarjoaman ahaa-elämyksen, ehkä emme vaan jaksaneet nähdä tarpeeksi vaivaa sen eteen. Lisäsimme viime metreillä muutamaan paikkaan lisää upotettuja ledejä valaistusliikkeen tekemän suunnitelman mukaan, muuten mennään ihan omalla suunnitelmalla.

Joitain lvi-asioita oli matkan varrella jo unohtunutkin ja piti Terawattilta muutamaan kertaan tarkistella, että mitä kuului talopakettiin, mitä oltiin otettu päivityksenä ja mitä jäi itse hankittavaksi. Yhteistyö sinne päin on sujunut hyvin, vastaus on tullut aina nopeasti ja olemme saanut esittää tyhmiäkin kysymyksiä ilman, että jää typerä olo.

Itse työmaa on pidetty siistinä ja sisälle pääsee katsomaan ja kulkemaan. Onhan se mielenkiintoista seurata, miten sisäpuolikin rakentuu. Sisällä ei ole vielä väliseiniä, joten tiloja pystyy vasta kuvittelemaan. Isojen ikkunoiden tarjoamat näkymät tietysti todentuvat ja valoa tuntuu alakerrassa riittävän, ne tuovat lisätuntua pieneen taloon. Talon valmiusaste on nyt 62 % eli yli puolenvälin ollaan ja mukavassa tahdissa edetään.7 kommenttia

 1. Moi, on varmaan ihana fiilis, kun projekti etenee ja valinnat kirkastuvat :) Uteliaisuuttani, kun nuo valaistusasiat on meilläkin sähköurakan kilpailuttamisen vuoksi tapetilla, että oletteko päätyneet laajemminkin ledeihin valaistuksessa vai millaisia valaistustyyppejä päädyitte käyttämään? Meillä tehtiin myös valaistussuunnitelma, joka sisälsi paljon upotettuja spotteja + muita ja ledeinä kokonaisuus maksoi kyselyjeni mukaan haarukassa 6500-9000 euroa!! Ja muunnettuna halogeeneiksi ja loistevaloiksi + muutamia ledinauhoja hela hoito oli alle 2000 e. Ei ole vaikea arvata mitä meille tulee... :) Marika / Kaksi Savua

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Tuntuu joo kyllä tosi kivalle, kun etenee! Meillähän on koko sähköurakka kiinteänä talopaketin hinnassa mukana, mutta muutoksista ja lisäyksistä maksetaan erikseen. Meillä on olemassa jo paljon erilaisia katto-, pöytä- ja jalkavalaisimia, jotka luovat valaistuksen perustan. Haluttiin vain lisätä rakenteisiin muutamia upotettuja spotteja. Niitä tulee tehokkaasti vain niihin paikkoihin, joissa valoa eniten tarvitaan, yhteensä koko taloon 24 kpl. Hankitaan ne mahdollisimman edullisesti itse. Kyllä näissä yksittäisissä spoteissakin tosiaan hinnoissa on eroja. Ledeihin päädymme osittain siksi, että rakenteisiimme ei mahdu kuin spotit joiden asennussyvyys on 50 mm. Kylppäreihin tulee kattoon peilin eteen ledinauhaa, siinäpä kokonaisuus hyvin yksinkertaistettuna.

   Poista
  2. Huomaa sitten, että upotettu halogeenivalaisin taikka muu valaisin tarvitsee sitä isomman 'kolon' katon eristeisiin mitä isompi on sähköteho. Jokseenkin kaikki sähkö kun muuttuu lämmöksi. Sopiva kolo eristetyssä katossa on puolikkaan normaaliämpärin ja hiekkalaatikkoämpärin välistä. Se lukee valaisimen asennusohjeessa ja minimikoolla kolon lämpötila on senverran korkea, että ilmansulkumuovi on aika pehmeää tavaraa. Itse en upota valaisimia eristettyyn kattorakenteeseen. Jossain kohdin katto on alaslaskettu ilmanvaihtoputkien ym. takia ja siksi valaisimen ympärillä on paljon ilmatilaa. Uppovalaisin sopii sinne. Suosin ledejä, mutta vain kohtuuhintaisia. Netissä julkaistut hinnat eivät sitä ole vaan pitää erikseen kysyä hinta.

   Poista
  3. Kiitos hyvästä kommentistasi! Ollaan nyt ymmärretty, että sen 50 mm ledin pitäisi mahtua turvallisesti tuohon rakenteeseen, sen isomaahan siihen ei todella saakaan mahtumaan. Koolausten ja muovin väliin laitetaan vielä kipsilevypala valaisimen kohdalle. Ollaan kyllä ehditty jo miettiä sitäkin vaihtoehtoa, että jätetään valaisinten paikat kattolevyn alle odottamaan, eikä asenneta aluksi valaisimia ollenkaan, koska kohtuuhintaisia ja kivannäköisiä on todella vaikea löytää! Tarjouspyyntökierros on nyt vielä kesken...

   Poista
 2. Hei, huomasin että teillä on tummat ikkunat. Minkä väriset sälekaihtimet teillä on / tulee? Meidän pitäisi päättää sälekaihtimien väri tummanharmaisiin ikkunoihin... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, meille tulee mattahopeiset sälekaihtimet. Muistaakseni värikartta ei ollut kovin laaja, joten tuo on lähinnä oleva väri.

   Poista
  2. Ok, täytyy miettiä sitäkin vaihtoehtoa. Kiitokset! :)

   Poista