Takka, järki ja tunteet

17.10.2014

Kuvat: Rais ja Tulikivi


Meille takka ei ollut aluksi mikään intohimon kohde. Viimeisimmät muistot takasta ovat lapsuuden ajoilta kesämökiltä, kun syksyllä ja aikaisin keväällä paistettiin takassa makkaraa, samalla lämmitettiin kylmää pirttiä. Taloprojektin myötä takkaa ja sen olemassaoloa tai olemassa olemattomutta piti miettiä ja ottaa siihen kantaa.

Välillä taloa suunnittelee jotkut muut, kuin siihen muuttavat ihmiset. Meillä suunnitteluun on osallistunut aktiivisesti myös kaupungin rakennusvalvontavirasto.

Meillä on takka pohjapiirroksessa seinää vasten, joka nähtävästi on ongelmallisempi kuin vapaasti keskellä huonetta seisova takka. Tulipalovaara!

Jo rakennuslupaa hakiessa piti määrittää takan hormi, tieto siihen tempaistiin ihan puolessa päivässä parilla puhelinsoitolla. Alkukatselmuksessa kaupungin rakennusvalvoja ilmoitti, ettei hän anna käyttölupaa sellaiselle takalle ja hormille, joita ei ole yhdessä testattu VTT:llä. Eli savukaasujen päästölämpötilojen tulee täyttää raja-arvot.

Olin aluksi ehdottoman varma, että haluan meille pieneen tilaan, 80 cm leveälle seinänpätkälle sopivan siron mustan kamiinan mustalla hormilla. Ne on todella kauniita ja parhaimmillaan jotenkin arkkitehtonisen näköisiä.

Alkukatselmuksen jälkeen meni meidän kamiinahaaveet uusiksi moneksi kuukaudeksi, ei noilla ulkomaalaisia takkoja maahantuovilla yrityksillä sellaisia VTT:n todistuksia ollut esittää, naureskelivat vain. Pohdimme visuaalisuutta, käyttökelpoisuutta ja takan hintaa. Ovat muuten todella arvokkaita nuo takat! Varsinkin meille, jotka emme ole "takkaihmisiä"!

Tein vähän galluppia tuttavapiirissä. Hyvin moni oli sitä mieltä, että"kunnon lämmittävä takka sen olla pittää" eli kehoittivat hankkimaan perinteisen takan, joka vähän varaakin lämpöä ja voisi olla avuksi lämmittämisessä, jos täällä Helsingin sääolosuhteissa sattuisi tulemaan kylmä kausi ja lämmitys pätkisi. Tämän tapaisia takkoja valmistavat perinteiset suomalaiset yritykset, jotka kyllä sitten ovatkin teetättäneet nämä kuuluisat VTT:n testit ja ovat siinä mielessä hyviä.

Todennäköisesti emme lähde siis riskeeraamaan kamiinan kanssa vaan päädymme kotimaiseen, tuttuun ja turvalliseen "perustakkaan" heidän kauttaan saatavalla hormilla. Olisi se musta kaunis kamiina vähän liian kallis hankinta ihan vain koristeeksi. Saahan sitä ympärystää sitten sisustella oman maun mukaisemmaksi. Meillä takka on keskeisellä paikalla talossa, sen eteen paraatipaikalle tulee Karuselli-tuoli, josta näkee mustan keittiön, valkoisen takan ja todennäköisesti puiset portaat, hyvä tulee.

Olisin halunnut venyttää päätöstä takasta vielä pitkään, mutta nyt kun perustukset on tehty, jonkinlainen tieto tarvittiin, jotta takan pohjaa osattaisiin tukea oikein. Päätettiin tehdä mahdollisimman tukeva pohja varmuuden vuoksi. Nyt sitten "vain" etsitään sopivanhintaista takkaa sille varatulle paikalle. Sydän vuotaa verta jonkun ajan, mutta eheytyy kyllä...

Perinteisistä takoista eniten kiinnosti Tulikiven uutuustakka, saumattomalla laattapinnalla toteutettu Vaala-malli, mutta se on meille liian kallis. Vierailu Kastellin kumppanilla Uunisepillä tänään oli hauska. Siellä kyllä tunnettiin "sisustaja-asiakastyyppi", joka tekee päätökset ulkonäöllisillä syillä. Myyjä arveli, että kamiinat poistuvat Suomen (lue Helsingin) markkinoilta muutaman vuoden päästä, koska rakennusvaatimukset kiristyvät koko ajan, eivätkä kamiinat ole avuksi toisena varalämmönlähteenä. Onko muilla vastaanvanlaisia kokemuksia tai ajatuksia takoista?


11 kommenttia

 1. Noh, täällä naapurin Kastelli-talossa käytiin vähän samanlaista pohdintaa. Tosin mies ilmoitti heti alkuunsa että varaava takka sen olla pitää, joten kamiinahaaveet sai aika pian unohtaa. Lisäksi Kastellilla oli joku tosi epämääräinen juttu hormin kanssa. Jos takan olisi halunnut ottaa muualta kuin Kastellin kautta (=uunisepiltä), niin myyjän mukaan hormi olisi pitänyt liittää jotenkin jälkikäteen, sivukautta tms...? Näin jälkikäteen tuo selitys kyllä kuulostaa tosi epäuskottavalta. Sen vuoksi päätimme kuitenkin ottaa Uuniseppien perus Lokki-takan. Budjettikin tuohon valintaan kyllä vaikutti. Tulikiven mainos tuli juuri vastikään vastaan, ja heillä kyllä näyttäisi olevan ihan mielenkiintoisia vaihtoehtoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä arvasin :) Samoilla linjoilla ollaan ja olen tainnut käydä kurkistamassa teidän takkaa, jos nyt paikoitan oikean talon, ikkunan takaa...Teillähän on vissiin näyttö jonkun ajan päästä, nähdäänköhän siellä...?

   Poista
  2. Meidän talo on se tummanruskea, jossa on tosi isot ikkunat suoraan tielle päin, teidän ryhmän K:lla alkavan perheen naapurissa. Tervetuloa tutustumaan takkaan, tai jos haluatte kysellä jotain sisätöistä. :) Siellä pyöritään päivittäin. Meilläkin vvv-valmis, ja maalauksia tehdään just. Itse kyllä ottaisin nyt tulikiven takan, jos vaan vielä pystyisi & mahtuisi budjettiin. Olisin halunnut ehdottomasti mustan luukun takkaan...ja sellaista vaihtoehtoa ei Uuniseppien takoissa ole. Otettiin jossain mielenhäiriössä se tumma kromi, ja se oli kyllä virhe...on luonnossa aika "jännän" värinen. Ehkä sen saa maalattua mustaksi...? Meidän takkaan tulee valkoinen rappaus. Senkin ehkä näin jälkikäteen ajatellen ottaisin mustana/tumman harmaana, koska tuo valkoisen sävy ei ole minusta kaunein mahdollinen. Ei ehkä tällöin myöskään tarvitsisi kivireunusta, kun ei savu näkyisi savun värisessä niin pahasti.

   Poista
  3. Juu, oikeassa talossa olin! Tuun moikkaan joku ilta:) Oottelen juuri Uuniseppien tarjousta, hinta suhteessa ulkonäköön lopulta ratkaisee. Olen tietoinen näistä Uuniseppien rapattujen takkojen yksityiskohdista, kävin katsomassa niitä Vantaalla, ei tule sen suhteen ylläreitä. Mustaa meille ei voi tulla, kun vieressä musta keittiö, mut harmaa ehkä...

   Poista
 2. Kylläpä eroaa säännöstöt kuntien välillä. Meille ei mainittu VTT:n todistuksista täällä mitään, ja rakennetaan siis Espooseen. Mutta ymmärtääkseni Helsinki onkin sitten taas esteettömyysasioissa rennompi mitä Espoo. Mutta mielenkiintoinen postaus ja musta kamiina on kaunis. Tokihan mustan pienen takan saa mustalla rappauksella, jos siitä väristä pitää. Meille tulee harmaa - musta takka, itse suunnittelemana. Ja meilläkin musta keittiö. Meidän takkapohdintoja täällä http://tillinraksa.blogspot.fi/search/label/takka. Kaunis on tuo valitsemanne takka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen kuullut näistä VTT-vaatimuksista hanojen kohdalla kyllä. Hki on varmaan tiukempi. Esteettömyysvaatimukset ei meillä ole tulleet tosiaan eteen (vielä) ollenkaan. Ärsyttää, kun meidän rahoillahan tämä talo rakennetaan ja ei sitten ihan sellaista saa, kuin alunperin ajatteli. Mäkin annan tuolle harmaalle takalle vielä pienen mahdollisuuden ja takkavalmistajaakaan ei ole lukittu :)

   Poista
 3. Miten olisi rapattu vaala? On edullisempi....

  VastaaPoista
 4. Meillä pitkän väännön jälkeen päädyttiin siihen, että ykköskerrokseen tulee siro takka (Nordpeisin Ronda) ja kellariin varaava, paikallaanmuurattava takka. Todistuksia ei rakennusvalvonta onneksi täällä kysele.

  VastaaPoista
 5. Piia: joko teillä on takka valittu? Tulikivellä on nyt hyviä poistuvia malleja todella edukkaasti myynnissä. Vaala-takka on uusi malli, mutta siitäkin on hyvä tarjous marraskuun loppuun. Saa kaupanpäälle tosi hienon kiukaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Sitä rapattua Vaalaa harkitsin pitkään, mutta tähän Kastellitaloon tuli tuo Uuniseppien takka niin paljon edullisemmin, kysymys oli ihan tuhansista euroista, niin päädyimme sitten siihen. Näin aikuisena on jo tottunut, ettei kaikkea haluamaansa voi saada.

   Poista