Talon sähköistä

1.5.2014Onko tulevassa talossamme tarpeeksi pistorasioita? Tätäkin olemme nyt saaneet miettiä. Pistorasioiden ja muiden sähköjen paikat kun tulisi olla selvillä ennenkuin talolle voitaisiin tehdä perustussuunnittelu, eli todella varhaisessa vaiheessa. Tarkoituksena tietysti se, ettei tarvitsisi alkaa jatkojohtoja vetämään ensimmäisenä, kun taloon muutetaan. Paikkojen mietintää toki helpotti, että saimme Kastellin kautta järjestyneeltä sähkösuunnittelijalta piirustukset ja tuoteluettelon.  Paljoa muutoksia emme tehneet, jonkinverran kuitenkin tarvittiin lisää pistorasioita ja antenninpistokkeita.

Television lähelle tullaan tarvitsemaan lisää pistorasioita. Suunnitelmassa olleet kaksi eivät riitä, kun laitteita löytyy melko paljon. On tv, dvd, AppleTv, Wii, stereot, mikseri, 2 levysoitinta. Osa noista tosin saa uuden sijoituspaikan. Toinen isompi mietintä käytiin yläkerran aulatilasta, jonne osa laitteista tulee siirtymään.

Keittiön sähköt eivät ole ihan tarkkaan vieläkään tiedossa, määritimme vain paikat kullekin toiminnolle ja sähkövedolle. Saarekkeen tason materiaali on auki, joten emme haluaisi rikkoa saarekkeen pintaa tasosta nousevalla pistorasiatolpalla. Toisaalta seinässä oleva rivi pistorasioita saattaisi häiritä silmää. Lisäksi mietimme upotettuja led-valoja keittiöön ja olohuoneeseen.

Kävimme myös läpi mitä valaisimia meillä on ja mietimme löytyykö niille paikat uudesta talosta vai kierrätetäänkö ne. Kattovalaisinten paikat nyt varsinkin pitää tietää. Emme olleet enää tyytyväisiä vanhoihin olohuoneen liian isoihin kattovalaisimiin, ne myytiin pois jo alkutalvesta, sen jälkeen ollaan olkkarissa menty lattiavalaisinten valossa. Ollaan tehty uuteen taloon myös ensimmäiset kattovalaisinhankinnat edullisesti Hulluilta Päiviltä, niistä lisää myöhemmin.

Kerrostaloasukkaana ei ole oikein muodostunut mitään käsitystä paljonko sähköä kuluu omakotitalossa ja mitä se tulee maksamaan. Arvioita kulutuksesta saa energiatodistuksesta, joka tarvittiin rakennuslupaa varten. Myös sähköyhtiöiden sivuilta saa jotain käsitystä kulutuksen määristä.

Emme ole vielä päättäneet laitammeko aurinkopaneeleita rakennusvaiheessa vai vasta myöhemmin. Haluamme kuitenkin varautua niiden laittamiseen. Siksi haluamme kaapeloinnit paikoilleen, että voimme asentaa paneelit jälkeenpäin.Ei kommentteja

Lähetä kommentti