Rakennuslupahakemus sisällä!

27.4.2014Eipä olisi kerrostalossa asuva helsinkiläinen lapsiperhe, joka ei lähtökohtaisesti koskaan ollut ajatellut rakentaa, voinut koskaan uskoa, mihin puristukseen joutuu talonrakennusprojektissa. Alussa kaikki kuulosti helpolle, tuli tontti ja tilattiin talopaketti. Ihmiset varoittelivat, että on avioerojakin tullut rakennusprojekteissa. Höpö höpö, ei koske meitä. Pian alkoi junnaaminen ja kaikkien asioiden vääntäminen ja kääntäminen, kaikki eteni hitaasti ja kaikki oli vaikeaa. Talopaketin tilaamisen jälkeen sitä jää kyllä aika yksin. Miten edetään ja mistä kysellään. Ei vaan tieto itsestään tule päähän, kun kukaan ei kerro. Meidän tonttinelikossa me ollaan varmaan leimauduttu taiteilijaperheeksi, joka ei osaa päättää eikä vaatia asioita tarpeeksi hanakasti ja nopeasti, meidän suunnitelmia on jouduttu aina odottamaan... Mutta sellaisiahan me ollaankin...!

Joka päivä stressaa ja ahdistaa, kun kustannukset ja aikataulu on edelleen epäselvät. On sellainen stressiliemessä marinoitunut olo, se ei lähde enää pois. Välillä tuo kevätaurinko yrittä viekotella iloisemmalle mielelle, katsotaan, onnistuuko.

Pari esimerkkitapausta lupahakemuksen valmistelupäiviltä:

Aluksi emme olleet ottamassa takkaa, mutta koska meille vakuuteltiin, että se on halvempi rakentaa heti eikä jälkikäteen, päätettiin se ottaa mukaan kuvioihin. Sellainen musta kaminatakkatyyppinen kevyen näköinen ratkaisu. Päätettiin paneutua siihen myöhemmin. Päivää ennen pääpiirrosten viimeistelyä tulee kysely, mikä hormi takkaan laitetaan, se pitäisi olla tiedossa rakennuslupahakemuksessa. Ööö...ei tiedetä...täytyy sitten varmaan ottaa selvää! Siinäpä sitten kesken työjuttujen alat paneutua takkojen hormeihin pikavauhdilla ja sellainenkin pitäisi olla, joka olisi hyvännäköinen ja halpa :) Hätäpäissäni soitin Takkamaailmaan ja sain sieltä kyllä tosi ystävällistä ja hyvää palvelua. Saatiin mitat ja rakenteet selville hakemusta varten. Ehkäpä meidän takka tulee sitten sieltä...

Toisekseen saadaan kuulla, että Helsingin kaupunki aikoo nostaa niiden tonttien vuokraa, joissa lisärakennus ollaan ottamassa asuinkäyttöön, kuten meillä oli aikomus. Lisäsiipeen on sijoitettu sauna, kylpyhuone ja yhdistetty saunan pukkari ja kodinhoitohuone. Nyt sitten viime metreillä jouduimme sulkemaan pääsyn siipeen pitääksemme vuokrakulut kohtuullisina tuleville vuosille. Oikein mukava ajatus on kipittää talvipakkasilla suihkuun ulkokautta, koska lapsethan meillä valtaa sen toisen kylppärin, joka on talossa... Myös se pyykkien roudaaminen ulkokautta houkuttaa kovasti. Toisaalta olimmehan ihan alussa innostuneet saunasta piharakennuksessa, joten nyt sellaista ihanan vanhanaikaista meininkiä on tiedossa...

Meillä on nyt, kaikesta huolimatta, kuitenkin, meillä kaikilla neljällä talolla on yhtäaikaisesti rakennusluvat sisällä, kuten sääntöihin kuuluu, jee!!

Ihan kohta pitäisi myös meidän tonteille ilmestyä Kastellin kyltit.8 kommenttia

 1. Kiitos realistisesta kirjoituksesta! Meillä OLI rakennusaikeita, mutta tällä hetkellä katsellaan taas valmiita 2000-luvun omakotitaloja.. Tuntuu, että tuo rakennusurakka tähän elämäntilanteeseen olisi liikaa.. Tämä kirjoituksesi avasi silmiä, miten paljon pieniäkin asioita voi tulla yhtäkkiä, ja miten koko ajan täytyy selvittää jotakin.. Siis uskon, että itse suunniteltu ja rakennettu koti palkitsee moninkertaisesti valmiina, mutta meistä ei taida olla elämään sitä n. vuotta rakennusaikaa, kenties pidempäänkin.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Todellakin mietin miten ihmiset on voineet selvitä järjissään omista taloprojekteistaan:)! Ehkä tähän pitää suhtautua asia ja pala kerrallaan, muuten tuntuu liian isolta kakulta. On myös omaa halua veivata jotain juttuja, olishan niitä avaimet käteen- ratkaisujakin

   Poista
 2. Hei,

  Onnittelut rakennusluvasta! Asun uuden asuinalueen naapurissa, ja käyn usein alueella ihastelemassa projektien etenemistä. Onpa kuitenkin ikävä uutinen tuollainen vuokrankorotus kesken rakennusprojektin. Korotus ilmeisesti koskee myös aiemmin samalla alueella rakennusprojektinsa aloittaneita/talonsa jo valmiiksi saaneita? Onneksi tonttivuokrat ovat kuitenkin melko kohtuullisia Helsingissä vapailla markkinoilla myytävien tonttien hinnat huomioon ottaen. Vaikka eipä mikään ylimääräinen kuluerä rakentajalle tietenkään ole mieluinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Otsikko taisi antaa väärän käsityksen, meillä on lupahakemukset sisällä vasta kaupungilla, lupa pitäisi tulla noin 1.5 kk:ssa :) Kunhan tutustutaan alueen rakentajiin, pitää kysellä miten muilla kuin näillä neliapilatonteilla on vuokrien kanssa menetelty. Harmittaa kyllä kaikenlaiset hinnankorotukset, kun ei ole edes tietoa, mitä kaikkia maksuja on vielä tulossa. Meillä nimenomaan perustuu tähän kohtuuhintaiseen tontiin tämä meidän taloprojekti.

   Poista
 3. Jälkeenpäin on hyvä sanoa, mutta kyllä siitä tosiaan henkiin voi jäädä :-) Jopa siinä määrin, että muutaman vuoden jälkeen onkin jo valmis uuteen rakennusprojektiin :-D Paras oppi mitä itselle ekalta kerralta jäi mieleen, on hyvien ammattilaisten tärkeys (meille sattui huonoa tuuria vastaavan ym kanssa) ja tosiaan se, että ottaa ne asiat yksi kerrallaan. Koko köntti on vaan liian iso käsiteltäväksi, mutta kun sitä pureskelee yksi pala kerrallaan, siitä se pikkuhiljaa pienenee. Ja kohta onkin jo muuttopäivä! Ja ehkä hyvällä onnella joskus muutaman vuoden päästä myös lopputarkastus... Se me kyllä päätettiin, että Helsinkiin ei enää rakenneta, täällä on tehty monestakin asiasta niin kertakaikkisen vaikeaa, että ei se oikeasti voi niin vaikeaa olla. Seuraava talo nouseekin sitten muualle ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tästä kommentista! Tuntuu aika kaukaiselle ajatukselle tuo oma valmis talo :) Helsingin kaupungin kanssahan mekin ollaan junnattu nämä ekat kuukaudet, tontin korkeuserot, vesijohdot, viemäröinti... Toisaalta sieltä päin on tullut yllättävääkin vastaantuloa, kun vain on osannut kysyä. Viereen nousee puutalojen keskelle naapurin komea kivitalo, saatiin vihreää valoa ajatuksesta omasta modernista aitamallista ja talonväristä..

   Poista
 4. Kyllä henkiin voi jäädä ja vaikka rakentaa toisenkin talon... :) Tsemppiä, raksa vaatii pitkään pinnaa ja stressinsietokykyä, mutta kyllä lopussa kiitos seisoo.

  VastaaPoista